Bojkotta pälsen !

85 % av all päls som är ute på marknaden kommer ifrån pälsfarmar. Men vart kommer resten ifrån?

Förutom de djur som föds upp på farmer använda även pälsar från djur som har fångats i bensaxar och fällor. I Sverige är bensaxar sedan länge förbjudna för att de ansågs vara för grymma för djuren, men tyvärr är det inte så i alla länder.

Bara i USA fångas ca 3-5 miljoner djur genom fällor och bensaxar för pälsens skull. Och ca 10 miljoner prärievargar, rävar, lodjur och tvättbjörnar dödas varje är i Kanada, Ryssland, och USA.

Men det är ju inte bara djur som har värdefulla pälsar som fastnar i fällorna. Även andra djur som hjortar, hundar, katter och ekorrar fastnar i fällorna och dessa djur slängs helt enkelt bort.


En bensax fungerar så att djuret trampar på den och saxen slår igen runt djurets ben. Detta medför stor smärta och ofta drabbas djuren av sådan panik att de börjar kämpa frenetiskt för att komma ur saxen, vilket medför ännu större skada på djuret. De börjar ofta gnaga på sitt eget ben eller på saxen, vilket medför stora skador på tänderna och käken. Ofta hamnar djuren sedan i chocktillstånd, och kan dö bl.a. av blodförlust, köldskador, eller olika infektioner.

EU-länderna som överrens 1990 om ett förslag att förbjuda bensaxarna, och bensaxen är nu förbjuden i 88 länder.

Det finns även en fälla som kallas för Conibear- fällan. Den fällan är konstruerad för att krossa djurets nacke eller rygg. Men ofta så går djuren in på fel sätt i fällan och fällan får då inte önskad effekt utav djruen dör ofta på ett mycket plågsamt sätt utav bl.a. inre blödningar.


Är det verkligen värt att djuren ska plågas på detta sätt, bara för att vi ska kunna bära en äkta päls? Kan man inte lika gärna nöja sig med en "fuskpäls" ?



                        

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0