Kontakt med minkfarmar

Den här veckar har vi ringt runt till olika minkfarmar i landet för att ställa lite frågor.
Vi fick tag i en pensionerad minkuppfödare som var villig att svara på ett antal frågor

Personen i intervjun vill vara anonym.

Hur kommer det sig att du började med minkuppfödning?
Det var det största yrket på den tiden, det var det yrket man tjänade mest på.

Hur var konkurrensen?
Väldigt stor eftersom det var många som höll på med det landet över. Många ville få de bästa köparna i utlandet.

Var det stor efterfrågan?
Ja

Vart säljer du pälsarna till?
Dem största handlarna var Seattle, Chicago & Italien. Dom tog hem miljontals pälsar varje år. Dom som hade hand om  pengarna var maffian på grund av att det var olagligt på den tiden.

Hur du mött stort motstånd?
Jag har blivit mordhotat samt knivhuggen av aktivister och har haft inbrott på farmen där de släppte ut minkarna.

Hur många minkfarmar finns det i landet?
180 st

Hur mycket kostade en pälsjacka då?
Den kostade runt 25.000 kr.


Intervju

Förra veckan var Erika och Alexandra ute på Norrköpings gator och ställde frågor om vad personer anser om pälsuppfödning och försäljning.

Många ansåg att det var väldigt hemskt att  t ex minkar föds upp just för pälsens skull, medans andra inte hade någon åsikt alls.
Förvånadsvärt var det många som svarade ja, att de tänkte på om det är äkta eller oäkta päls när de handlar kläder.
Det var lite delade åsikter om man ser någon skillnad mellan äkta eller oäkta päls. De som svarade ja tyckte däremot att dom lika gärna kunde köpa oäkta päls på grund av att de inte var någon större skillnad utseendemässigt men att kvalitén på den oäkta pälsen är sämre. Ett till plus är ju att den oäkta pälsen är billigare, ansåg dom.

Vi är nöjda med vårt resultat av intervjun och tackar dom som svarade på våra frågor!

Om oss

Vi är sex stycken tjejer dom går sista året på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping. Vi går inriktiningen djursjukvård och den här terminen håller vi bland annat med vårat projektarbetet & det är däför vi har startat denna blogg. Vårt syfte med vårat projekt & den här bloggen är att väcka intresse & sprida kunskap om pälsindustri. Vi hoppas att detta projekt ska öppna folks ögon för den hemska djurhållningen som finns i Sverige. Vi blir väldigt tacksamma och glada för alla kommentarer och åsikter, och ska göra vårt bästa för att besvara eventuella frågor.

Vi alla är självklart emot pälsindustrin!


/ Erika, Vanja, Moa, Alexandra, Irma & Martina.

Bojkotta pälsen !

85 % av all päls som är ute på marknaden kommer ifrån pälsfarmar. Men vart kommer resten ifrån?

Förutom de djur som föds upp på farmer använda även pälsar från djur som har fångats i bensaxar och fällor. I Sverige är bensaxar sedan länge förbjudna för att de ansågs vara för grymma för djuren, men tyvärr är det inte så i alla länder.

Bara i USA fångas ca 3-5 miljoner djur genom fällor och bensaxar för pälsens skull. Och ca 10 miljoner prärievargar, rävar, lodjur och tvättbjörnar dödas varje är i Kanada, Ryssland, och USA.

Men det är ju inte bara djur som har värdefulla pälsar som fastnar i fällorna. Även andra djur som hjortar, hundar, katter och ekorrar fastnar i fällorna och dessa djur slängs helt enkelt bort.


En bensax fungerar så att djuret trampar på den och saxen slår igen runt djurets ben. Detta medför stor smärta och ofta drabbas djuren av sådan panik att de börjar kämpa frenetiskt för att komma ur saxen, vilket medför ännu större skada på djuret. De börjar ofta gnaga på sitt eget ben eller på saxen, vilket medför stora skador på tänderna och käken. Ofta hamnar djuren sedan i chocktillstånd, och kan dö bl.a. av blodförlust, köldskador, eller olika infektioner.

EU-länderna som överrens 1990 om ett förslag att förbjuda bensaxarna, och bensaxen är nu förbjuden i 88 länder.

Det finns även en fälla som kallas för Conibear- fällan. Den fällan är konstruerad för att krossa djurets nacke eller rygg. Men ofta så går djuren in på fel sätt i fällan och fällan får då inte önskad effekt utav djruen dör ofta på ett mycket plågsamt sätt utav bl.a. inre blödningar.


Är det verkligen värt att djuren ska plågas på detta sätt, bara för att vi ska kunna bära en äkta päls? Kan man inte lika gärna nöja sig med en "fuskpäls" ?



                        

 

Måste det verkligen vara äkta päls?

I en paragraf i djurskyddslagen står det "... att djur som föds upp för pälsproduktion ska hållas och skötas på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt och så att det främjar deras hälsa." Men då kan man fråga sig hur naturligt är det verkligen för dessa djur att hållas instänga i nätburar med ont om plats, när dessa djur i det vilda lever på väldigt stora ytor. Och hur naturligt kan det vara för en chinchilla att sitta instängd i en bur i kalla Sverige när den normalt sett lever uppe ibland bergen i Sydamerika.


Att djuren inte kan ge utlopp för sina naturliga beteenden gör att de utvecklar andra felaktiga beteenden istället, så kallade stereotypa beteenden. Det händer att rävar ibland börjar bita av sin egen päls, de kan tugga på andra rävar och i vissa fall har till och med rävhonorna ätit upp sina egna valpar. Dessa beteenden är verkligen inte normala!


Vi kan ju trösta oss med att pälsindustrin är en industri som börjar bli utdöende i de flesta länder. Många europeiska länder har insett att pälsproduktionen är grym och har i flera fall förbjudit det helt eller till stor del.

Länder som har förbjudit pälsfarmning helt är bl.a. England, Wales, Skottland, Nordirland och Österrike. I Italien får minkar hållas i fångenskap om de har mycket stora ytor att röra sig på, vattenbad och berikad miljö. De nya kraven har då gjort att de flesta farmarna har lagts ner.

I Nederländerna är räv- och chinchillafarmning förbjudet sen år 2008.

I Sverige är det fortfarande tillåtet, men EU:s medlemsländer enades den 11 december 2007 om att införa ett förbud mot att inneha päls från hund och katt för försäljning, import och export. Förbundet kommer att tillträda från år 2009.

Sverige importerar päls från Kina för ca 800 miljoner kr varje år, och det är då inte ovanligt att det kommer in hund och kattpäls, fast under andra namn. Men är det inte lite konstigt att Sverige exporterar mestadels av pälsen som produceras här, och att butikerna sedan ska behöva importera annan päls?


RSS 2.0